Grill Amok.dk

Pasta hjemmelavet

Man kan købe masser af billig pasta i tørret form eller på køl i div supermarkeder.
Men hvad med at lave det selv.
Det er faktisk super nemt, når man lige har fået taget på det.
Og du kan gemme evt overskyende dej i mindst en måned.
Du skal blot huske at pakke det godt ind i husholdningsfilm og komme det i en plastikpose.
Du skal bruge:
– 500 gram fin durum mel der skal stå fin eller tipo på posen (kan købes i eks netto til små penge)
– 5 friske æg
pasta.JPG-for-web-normal

Lavet i hånden
Hæld melet ud på bordet og slå æggene ud midt i dejen.
Prik hul på æggeblommerne med en gaffel, og kør melet ind over æggene fra siderne og op over dem med gaflen.
Efterhånden, som dejen begynder at blive halv- blød lægger du gaflen og bruger hænderne i stedet.
Bearbejd dejen hårdt i ca 3 minutter til den er blød, elastisk og silkeagtig.
Dæk den med vitawrap og stil den i køleskabet en time.

Lavet på røremaskine
Kom mel og æg i skålen og rør det sammen med dejkrogen på mellemste hastighed i ca 3 minutter, eller indtil du har en fast dej.
Tag dejen op af skålen og ælt den færdig i hånden til den er blød, elastisk og silkeagtig (det tager ca 1 minut).
Dæk den med vitawrap og stil den i køleskabet en time.

Lavet med foodprocessor
Kom mel og æg i skålen og tænd. i løbet af 30 sekunder ligner det brødkrummer.
Fortsæt så gluten får en chance for at blive bearbejdet.
Kort tid efter begynder der at danne sig en dejklump.
Tag det ud af skålen… (skålen skulle gerne være ren nu).
Tag dejen op af skålen og ælt den færdig i hånden til den er blød, elastisk og silkeagtig (det tager ca 2 minut).
Dæk den med vitawrap og stil den i køleskabet en time.
pasta1.JPG-for-web-normal  pasta2.JPG-for-web-normal

Med kagerulle
Nu deles dejen i to.
Rul den ene del til en kugle og drys mel på bordet.
Bank kugle flad og rul dejen ud med kagerullen.
Rul altid væk fra dig selv, strø hele tiden mel på bordet og drej dejen 90 grader.
Gentag proceduren til du har en meget tynd pasta plade ca 1-2 mm tyk.
Nu kan du enten skære den udrullede pastaplade i tynde strimler til pasta eller som plader til eks lasagne ect.

Med pastamaskine
Del dejen i 4 klumper. start med en klump.           Rul delen til en kugle og fladmas den

pasta.JPG-for-web-normal-1309099505 pasta1.JPG-for-web-normal-1309099554

Nu indstilles maskinen til den tykkeste indstilling.
På min er det 7.      Start med at køre den flad maste dej gennem maskinen
pasta2.JPG-for-web-normal-1309099727 pasta3.JPG-for-web-normal

og ser nu sådan ud                                                          Buk enderne ind mod midten
pasta4.JPG-for-web-normal pasta5.JPG-for-web-normal

og kør dejen igennem maskinen igen. Gentag processen til dejen fylder hele maskinens bredde.
pasta.JPG-for-web-normal-1309100084 pasta1.JPG-for-web-normal-1309100115

strø lidt mel på dejen og sæt indstillingen på pastamaskinen til en tyndere dej.
pasta2.JPG-for-web-normal-1309100274

Nu kører du dejen gennem maskinen og hver gang stiller du den på en tyndere indstilling, indtil du opnår den ønskede tykkelse.
Dejen bliver længere og længere.
Og er man alene om processen, er det en god ide, at klippe dejen midt over, når du kommer nogle trin ned.
Så lang nåede min dej klump at blive:
pasta.JPG-for-web-normal-1309100406

Nu kan man så vælge at skære disse ud til mindre plader til lasagne, eller man kan lave tykke eller tynde pasta af pladerne.
Det er ingen sag at lave lasagne nu:
pasta.JPG-for-web-normal-1309100684  pasta1.JPG-for-web-normal-1309100716

Eller pasta:
Hvis man har en pasta maskine, og vil lave den på den, er det bedst, hvis man har et stort stykke køkkenbord, man kan arbejde på for det fylder meget på et køkkenbord.
Det er en god ide at være 2 om denne proces…i hverfald i starten… da der skal bruges en hånd til at tage imod, og man skal samtidig hjælpe pladen ind i maskinen.
pasta.JPG-for-web-normal-1309101198 pasta1.JPG-for-web-normal-1309101232

 På min maskine kan man vælge mellem 2 breder på pasta, de tynde, i den yderste valse.

pasta.JPG-for-web-normal-1309101198 pasta3.JPG-for-web-normal-1309101384
pasta4

Og de lidt bredere i den inderste valse:
pasta5.JPG-for-web-normal-1309101539

Når man har kørt dem igennem valsen, har jeg engang fået et tip om, at det er en god ide, at hænge dem på en rundpind til vandet koger……………………..men sådan en har jeg ikke lige plads til i mit køkken, så jeg bruger en ren køkkenlåge, at hænge dem på istedet og så skærer jeg dem i kortere stykker og ligger dem på en stor plade til de skal koges.
pasta7.JPG-for-web-normal pasta8.JPG-for-web-normal
Jeg har senere lært at har man kan bruge polentamel ved at strø det ud på bordet og lægge sine pasta oven på det er det nemme at arbejde med.

Koge tiden på pasta.
Smag og behag er jo forskellig, men jeg anbefaler, at man koger dem al dente i saltet kogende vand.
Din valgte tykkelse på din pasta, er den der afgør kogetiden.
Lav evt en lille koge prøve inden du koger resten. ……..Start med 3-4 minutter
Her er en portion af de tynde                           og de tykke
pasta9.JPG-for-web-normal pasta10.JPG-for-web-normal
Ønsker du en grovere pasta kan du vælge, at skifte ½ delen af durum melet ud med en grovere melsort.
Og vil du gerne have en med et højt fiberindhold, kan du med fordel skifte ½ delen ud med speltmel eller rug eller grahammel.

Du kan også lave pastaen mere farvestrålende.
Hvis du vælger rødbeder skifter man ud med 2 æg, altså 3 æg til 500 gram mel og så nogenlunde samme mængde most /kogt rødbede, som æggene vil fylde…måske skal der justeres på mel mængden…så har du en rød pasta.
Skal pastaen være grøn, erstatter du 2 æg med 300 gram frisk spinat, som du blancherer, trykker dem tør med eks et viskestykke, og hakker eller purerer dem, og blander dem i dejen, måske skal der justeres lidt på melet, men sikre dig at dejen bliver blød elastisk og silkeagtig.
Skal pastaen være meget gul, skiftes æggehviderne ud med æggeblommer så du til en mængde på 500 gram mel bruger 10 æggeblommer.
Skal pastaen være urtebaseret tilsættes 4 store håndfulde finthakkede friske urter …efter eget valg…det påvirker ikke æg mel mængden.
Det eneste man skal huske, ved alle de forslag, jeg her remser op er, at alle ingredienserne skal med fra start i processen.

Der er mange flere varianter, men det er dem, jeg lige kunne komme på.

God fornøjelse

2 anmeldelser

Giv en anmeldelse

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

1 2 3 4 5

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.