Jeg gemmer altid lidt af årets bær i en stor krukke.
Så kan vi nyde dem hen over vinteren i lagkager, og på is og andre desserter.
Og bruge den overskydende væske som en herlig likør
Min opskrift har jeg fra min mormor.
Forholdet i blandingen er følgende:
1 kg frugt + ½ kg sukker + 6 dl rom med en spiritur % på over 40.
Jeg plejer, at bruge ca 1½ kg frugt og 1 l rom
Personligt bruger jeg stroh rom, men det er op til dig, hvad slags rom du vil bruge.
Jeg starter, når jordbærene er begyndt at bugne i urtehaven, og slutter med brombærene, sidst på sommer sæsonen.
Jeg begynder gerne med 250 gram jordbær og 125 gram sukker og rom, så det dækker (her i starten kan man roligt komme 3 dl rom i)
Først kommer du bær i krukken, så strør du sukkeret over, dernæst kommer du rom på.
Rør forsigtigt rundt i krukken en lille stykke tid, kom låg på, og stil så krukken et mørk og køligt sted.
Næste dag rører du om i krukken, og stiller den igen væk.
Det gør du en gang om dagen, til al sukkeret er opløst.
Det kan tage fra et par dage, til det meste af en uge, alt efter dine påfyldte mængder.
Kom nye bær og sukker og rom på, hen over sommeren, og rør hver gang i krukken til sukkeret er opløst.
Brug bær, som -jordbær, hindbær, kirsebær, solbær, stikkelsbær, blommer, ribs, brombær, ferskener osv.
Ja du kan bruge alle slags bær, der er meget saftige.
Når du ikke vil have flere bær i krukken, og sukkeret er rørt op, stiller du den mørkt og tørt i 3 uger. Husk at ligge tæt låg på krukken, eller bind det til med witawrap.
Så er den klar.
MEN kan du vente med at bruge af den et par måneder, ja det bliver den ikke ringere af, den får mere smag af bærene, jo længere du lader den stå.
Efter nogle måneder er den færdig med at danne smag.
Når alle bærene er spist, er der som regel en pæn mængde saft tilbage.
Den kommer jeg på flaske og servere efterfølgende som damelikør 🙂
2 anmeldelser