Humus er er godt og nærende supplement til mange menuer, eller kan bruges som forret til en grill middag.
Det er super nemt selv at lave.
Her er min mest brugte opskrift, med de små ændringer jeg har valgt.
250 gram kikærter
1 solo hvidløg eller 3 store fed.
1 dl olivenolie
½ dl vand
2 spsk. citronsaft samt revet skal af ½ citron
1 spsk stødt spidskommen
1 spsk tahin (sesampasta) kan udelades hvis man ikke lige har.
salt og peber
Læg kikærterne i en skål og dæk dem med vand.
Sørg for skålen er pænt stor ( 1½-2 l ) og rigeligt med vand på kikærterne.
De vokser pænt meget
Læg noget over skålen og stil den i køleskabet, i det antal timer posen anbefaler, oftes 8-10 timer.
Hæld kikærterne i en sigte og skyl dem i koldt vand.
Kom dem i en gryde og fyld vand i, så det dækker kikærterne.
Få dem i kog, og læg låg på.
Skru så lidt ned for gryden så den stadig koger, og lind lidt på låget, hvis det bliver nødvendigt.
Kog kikærterne 1 time.
Lad kikærterne køle af, skyl dem eventuelt i koldt vand.
Kom kikærterne i en blender eller food proccessor.
Tilsæt hvidløg, olie, citronsaft, citronskal, spidskommen, og tahin.
Blend det hele sammen.
Tilsæt eventuelt mere citronsaft eller noget vand, hvis du synes humusen er for fast/tør.
Smag til med salt og peber og servér med grøntsagsstave eller lækkert brød, eller som supplement til en hovedret.
Jeg plejer at komme nogle skeer humus på en stor tallerken og lave en rende eller en fordybning i humusen, her kommer jeg lidt ekstra olivenolie i ( 1-2 spsk) og strøer noget sumak over.
Tahin og sumak kan købes i etniske butikker, og nu vist også i Bilka.