Grill Amok.dk

Gule ærter

DSC_0157
Søren får altid julelys i øjnene, når jeg siger, jeg laver gule ærter.
Og det bliver altid lavet efter den model, jeg er vokset op med.
Nu til dags, kan man købe pulver, der bare skal koge få minutter med bouillon og så har du en færdig omgang gule ærter.
Men sådan er min ikke.
Nej den skal laves helt fra grunden.
Jeg er dog gået over til flækærter der ikke skal blødes op i 10 timer. Nej de kan kommes direkte i suppen og koges 45-50 minutter.
Men det er også eneste “moderne” tiltag i min opskrift.
DSC_0145
Og som Søren siger” den smager bedst på anden dagen”
Så jeg laver gerne en stor portion af gangen.
Sådan en til 6 – 8 personer.
Så er der både til et par dage og lidt at fryse ned, og tage med til svigerfar 🙂
Jeg bruger til 6-8 personer:
Suppen
1 røget kæbesnitte, men andet svinekoge stykke kan også bruges.
ca 2½ l vand
1 spsk salt
2 porretoppe
1 bundt persille
6 friske kviste timian ( gerne flere sorter)
Ærterne
½ kg flæk ærter
5 friske kviste timian

Fyldet
4 gulerødder
2 porrer
½ selleri
4 kartofler
10 skalotteløg
Medisterpølse ( ca 600 gram til 2 dage)

Salt til at smage retten efter.
Serveres med stærk sennep og groft rugbrød.
Jeg fandt denne lækre sennep på madmessen i år
Den er lavet med bla.a tang og chili. og den passer godt til vores smagløg
DSC_0154 DSC_0155
Først skal suppen laves.
Kæbesnitten kommes i en stor gryde og vandet tilsættes sammen med salt.
DSC_0142
Det koges op og skummes for urenheder.
Derefter tilsættes porrer toppe, timian, persille.
Det simrer under låg i ca 1½ time eller til kødet er helt mørt.

Kødet tages op og sættes til side.
porre toppe, timian, og persille fjernes og smides ud.

1 l af suppen kommes i en ny gryde og flæk ærterne tilsættes.
DSC_0148
Når det koger skrues der ned og timiankviste kommes ved, og låget ligges på.
Tjek løbende om der fortsat er væde ved ærterne, og spæd evt op med vand.
Lad ærterne koge 45-50 minutter til de er kogt møre.
Træk gryden af blusset og fjern timian kvistene.
Mos ærterne med en stavblender.

Imens ærterne koger skrælles fyldet og skæres i små tern.
DSC_0146
Dog piller jeg kun skalotteløggene.
Medister og og grøntsagerne kommes i den restende suppe i 1 gryde, og koges ved svag varme i 18 minutter.
DSC_0149
Husk at prikke en masse små huller i medisterpølsen, ellers sprækker den, ……. det gjorde min så alligevel idag. Men som Søren sagde “så er der plads til mere sennep” 🙂
Tag derefter medisterpølsen op og del den i passende stykker.

Tilsæt så evt lidt mere suppe til ærtemosen, hvis du vil have den lidt tyndere.DSC_0151
Og kom de kogte grøntsager i mosen, og varm det hele godt igennem.DSC_0153
Så er maden klar.
DSC_0157

Den røgede svinekæbe bruger vi ikke, men jeg ved min svigerfar elsker det, så den gemmer jeg til ham.

Velbekomme

5 anmeldelser

  1. Anders Jensen

    Det ser rigtigt lækkert ud, måske burde jeg lave det samme her i weekenden 🙂
    Søren er en heldig mand 😉

    • Tak Anders 🙂
      Ja det bør du da gøre.
      Det er altid godt.
      Og idag er det anden dags gule ærter.
      Det er endnu bedre.
      Jeg tror da Søren er glad for jeg nu går hjemme og har tiden til at lave al maden helt fra bunden af. For det smager nu bedre 🙂

  2. peter emil

    ok

    Star
  3. peter frederiksen

    undskyld den korte kommentar ovenover,det var en test,her er min kommentar: gule ærter er en herlig ret som jeg tidligere har måttet købe ,men nu laver selv,jeg bruger også møllerens flækærter,de er kanon gode,ikke alene skal de ikke i blød men de smager rigtigt godt.Jeg synes det bør nævnes at 3 og 4 dags gule ærter er endnu bedre end andendags gule ærter,de bliver simpelthen kanon på 3-4 dagen.Jeg lader et stykke nakkefilet stå og simre natten over for at få en kraftig grundsuppe ,det kan anbefales!

    Star
  4. Jette

    Tusind tak for din kommentar Peter Frederiksen
    Jeg har enkelte gange prøvet at have nok til bage til 3.dag.
    Men 4. dags har jeg endnu til gode ?
    Ja gule ærter og alt andet smager altid bedre på en god kraftig suppe/fond
    Tak for det tip?

    Star

Giv en anmeldelse

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

1 2 3 4 5

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.