Grill Amok.dk

Grundopskrift på bageferment

bageferment.JPG-for-web-normal
At bage brød med bageferment er en langvarig proces.

Men brødet smager – synes jeg – af meget mere.

Bageferment består af hvede,majsmel,ærtemel og bihonning.

Man kan købe bageferment i forskellige mængder.

Jeg køber en pakning på 60 gram pris 33 kr og så har jeg bageferment til ½ år.

Man bruger 20 gram til at lave en bageferment grundej og har til rigtig mange brød i denne mængde.

Den færdiglavede bageferment kan holde sig i 2 mdr. i køleskab.

Der er vejledning med i ferment pakken når man køber den.

Men for at du kan fornemme, om det er noget du kunne tænke dig, at arbejde med giver jeg dig her opskriften på grunddejen.

Trin 1: 1. Dag kl 8:

1,2 dl vand (ca 35 grader varmt) iblandes ca 50 gram fint formalet speltmel, evt ½ sigtet spelt og ½ speltmel, til en meget blød vælling.

20 gram bagefermentgranulat tilsættes.
bageferment1.JPG-for-web-large

Grundejen skal have en sådan konsistens, at den løber let mellem fingrene, men dog uden at konsistensen er “vandet”.
bageferment2.JPG-for-web-normal

Grunddejen skal stå 24 timer ved 25-30 grader (min kommentar: har du gulvvarme, så find et sted, hvor gulvet har denne temperatur (som regel badeværelset))
Denne temperatur er meget vigtig for at få et godt resultat.

Trin 2: 2. Dag kl 8:

Nu ser dejen sådan ud. Billedet blev lidt mørkt , men sådan ser dejen ud tæt på

bageferment3.JPG-for-web-normal bageferment4.JPG-for-web-normal

I en ny skål  kommer du 2 dl vand (ca 30 grader) iblandes ca 130 gram fint formalet speltmel evt. ½ sigtet speltmel og ½ speltmel til en meget lind dej.
bageferment5.JPG-for-web-normal

Bland den svagt syrligt duftende grunddej fra 1. Dag i denne nye portion,
Bland det godt sammen, så der kommer luft i dejen.
bageferment6.JPG-for-web-normal

Den stilles lunt ved 25-30 grader, til den viser aktivitet, er hævet op(5-10 timer) og dufter let syrlig.
Grunddejen er nu klar til brug.

bageferment7.JPG-for-web-normal bageferment8.JPG-for-web-normal
Anvend en smule til fordejen (min kommentar lidt mere end en ½ spsk ) og stil resten i køleskabet i et glas med låg, som kun er ½ fyldt da det ellers kan vokse ud af glasset.
bageferment9.JPG-for-web-normal

Grunddejen kan gemmes op til 2 mdr. og stadig bevare sin aktivitet, men den er mere effektiv , jo yngre den er.
Når bageferment står i køleskabet dannes lidt mørkt vand oven på dejen, men det har ingen betydning.
Grunddejen skal omrøres før brugen.

Læs videre i næste del

Giv en anmeldelse

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

1 2 3 4 5

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.