I gamle dage skulle kristne faste i 40 dage op til påsken.
Dagen, inden fastetiden begyndte, blev spisekammeret tømt for de madvarer, som ikke måtte spises under fasten og ikke kunne holde sig.
Det var bl.a. hvidt mel, æg, mælk og smør. Ingredienserne blev brugt til at lave pandekager af, og derfor kom dagen til at hedde Pandekagedagen.
I Danmark er Pandekagedagen også blevet kaldt ”hvide tirsdag”, fordi hvidt mel og mælk var blandt de ting, man skulle holde sig langt væk fra i fasteperioden. Her stod menuen nemlig kun på fisk, grød og grovbrød.
Så jeg røg da i år med på holdet med at bage pandekager.
Men søde pandekager er ikke mig så…………
Jeg kom i tanke om, at jeg havde en håndskrevet opskrift liggende, som jeg en gang læste i en kogebog.
Jeg var den gang fyr og flamme over opskriften, men havde ikke tid…………………….og glemte så alt om den.
Men igår fandt jeg den frem og fik handlet ind til den
Laaaaaaaaaaaaaang indledning, men her kommer opskrift og billeder.
Til 4 personer
Du skal bruge
1 dl persille
1 dl dild
1 dl basilikum
2 dl små spinatblade
2 dl vand
Rens og skyld krydderurterne god.
Kom dem i en blender sammen med vandet.
Hæld massen i en stor skål
og tilsæt
1 helt sammenpisket æg
3 dl mælk
ca 3½ dl mel
Pisk det godt sammen
Og lad det stå og trække i 20 minutter i køleskabet.
I mens laver du fyldet klar
3 små rødløg hakkes
250 gram revet cheddar
250 gram gouda i tern
1 lille bund persille
Blandes i en skål og sættes til side.
Tænd grillen og sætter en støbejernspande på direkte varme.
knald panden helt op i varme, og når den er klar, kommer du lidt olivenolie på panden.
Kom knap 2 dl pandekagedej på panden
Tag panden af tragten og sving den rundt så dejen fordeler sig.
HUSK AT FLYTTE PANDEN VÆK FRA GRILLEN, NÅR DU SVINGER PANDEN RUNDT, SÅ EVT OLIE IKKE RAMMER FLAMMERNE
Når alle pandekagerne er bagt
Vender du tragten til indirekte varme og så kommer du pandekagerne på panden på denne måde.
Først en pandekage
Så et lag osteblanding
og en ny pandekage oven på
ud på grillen med panden og den er færdig når osten smelter.
Sådan fortsætter du til alle pandekagerne er brugt.
Har du lavet et ulige antal pandekager fylder du bare den sidste pandekage sådan.
Når alle pandekagerne er færdige deler du dem i 4 stykker hver.
Server dem evt med en krydret creme fraiche
Gider du ikke lave pandekager, kan du bruge en pakke tortillas og komme ostefyldet i, og lave dem på samme måde.