Nu er efteråret over os, og en af de retter vi hvert år hylder årstiden med, er forloren hare.
Denne gang blev den lavet inde i ovnen, men kan sagtens laves i grillen på indirekte varme.
Her er min udgave. Rækker til 3-4 personer.
250 gram hakket kalvekød
250 gram hakket svinekød
1½ tsk salt
1 æg
1 lille løg
½ dl rasp
½ dl madlavningsfløde
4 enebær
blade af en frisk kvist timian eller 1 tsk tørret
Knap ½ tsk frisk kværnet peber
Lidt fedtstof til fadet.
8 skiver bacon
1 laurbærblad
1½ dl mælk
3½ dl vildtfond/bouillon, ( har du ikke det kan du bruge okse,svine eller grøntsags bouillon)
Sovs til at hælde over haren
20 gram smør
2 spsk hvedemel
½ dl piskefløde/ eller madlavningsfløde
1½ spsk ribsgele
20 gram blåskimmelost ( kan undværes, men så skal du reducere i mængden af ribsgele)
Salt, peber.
Start med at røre kødet sejt med saltet.
Kom derefter ægget i.
Pil løget og riv det på et rivejern.
Rør nu revet løg, rasp og madlavningsfløde i farsen.
Knus enebærene i en morter, eller lille kaffekværn, og tilsæt det sammen med timian og frisk kværnet peber.
Rør farsen godt igennem, og lad den gerne hvile 20 minutter.
Tænd ovn/ grill og sæt temperaturen til 225 grader (traditionel ovn/ indirekte varme)
Form farsen til et brød og læg den i et smurt fad.
Læg bacon over farsen. Jeg gør det sådan
Sæt fadet i ovn/ grill og brun farsbrødet af i 20/ 25 minutter:
Skru nu ned på 160 grader og hæld mælk og bouillon omkring farsbrødet, og læg laurbærbladet ved, steg/ grill videre i 20 minutter.
Derefter tages fadet ud af ovn/ grill og væden hældes i en skål.
Nu skal sovsen laves
Smelt smørret i en lille gryde og kom melet i.
Bag det op og spæd væden fra farsen i ( fjern lige laurbærbladet) til du har en jævn og glat sovs.
Tilsæt fløde, ribsgele og blåskimmelost.
Smag den til med salt og peber.
Den må meget gerne smage lidt sødligt og krydret.
Hæld så sovsen over selve farsen og videre rundt om den, så den nærmest “svømmer”.
Sæt derefter fadet i ovn/grill igen i 20 minutter.
Øs sovs over kødet flere gange undervejs.
Nu tages fadet ud og serveres med eks kartoffelmos og rødkål, eller andet surt