Grill Amok.dk

Brunkål

I dette indlæg vil jeg hylde det moderne køkken, med dets tidsbesparende tilbehør.
Bevares, man kan da sagtens bruge den “gammeldags” metode. Men hvis man nu har både det ene og det andet, jamen hvorfor så ikke bruge det 🙂

Et er sikkert, når det er blevet efterår hungrer både Søren og jeg efter kål.
Så jeg har købt et stort kålhoved på ca 3 kg.
Så er der både til at lave brunkål og stuvet hvidkål i løbet af denne uge 🙂
Igår lavede jeg så brunkål af det ½ hoved
DSC_0346
Her er min opskrift og den passer til 4 personer.
½ kålhoved ( ca 1½ kg)
4 spsk sukker
15 gram smør
1 tsk salt
Frisk kværnet peber.
1 mindre stykke bacon (du kan også bruge et stykke svinebryst, eller svineskanker, eller andet)
Medisterpølse, eller frikadeller ( kan udgå hvis du bruger eks skank, eller svinebryst)

Kålene skal snittes fint, og hurra for min elektriske pålægsmaskine. Den er eminent til at bruge til at snitte kål. Før i tiden brugte jeg en gammeldags rådvad rugbrødsskærer, men det går unægteligt hurtigere på denne måde.
Ja men selvfølgelig også snitte det fint med en kniv.
Men som jeg startede indlægget med, hvis man nu har de moderne hjælpemidler i køkkenet, så kan man da lige så godt bruge dem, ikk`? 🙂
DSC_0348 DSC_0350
Når kålene er snittet kan man begynde at lave retten.

Igen benyttede jeg mig af de “moderne” tider.
Jeg købte for få år siden en trykkoger, og den er rigtig god til at lave diverse langsomme retter i på kortere tid.
Sådan en portion brunkål lavet ved lavt tryk, ( min kan varieres fra lavt =1 til højere tryk =2) kan laves på ca 45 minutter, og så lugter hele huset ikke af kål, mens den laves.
Laver man den i alm gryde skal man påregne ca 1½ time, når man lukker låget.

Men lad os tage det fra starter af.
Kom sukkeret i gryden og lad det smelte.
Når det begynder at blive lysebrunt tilsætter man smørret.
Skru lidt ned for varmen.
Derefter tilsætter jeg kålen, lidt efter lidt, og rører i det, næsten hele tiden .
Kålen synker noget sammen, under denne proces, og er nemmere, at brune ordentlig af.
DSC_0351
Krydre kålen med salt og peber.
Læg kødet ned midt i kålen.
DSC_0352
Kom låget på trykkogeren ( stil den på 1), og afvent den røde dims popper op.
Skru så ned på svag varme ( mit komfur går til 9 og jeg skuer ned til 3)
Lad det koge i ca 45 minutter og retten er færdig.
DSC_0354 DSC_0356
Bruger man alm gryde lægger man også låg på, og skruer ned på svag varme, og lader det simre i 1½ time. ( tjek lige undervejs om der skal spædes op med lidt vand, så kålen ikke koger tør)

Her serveres kålen med stegt medisterpølse, stærk sennep og evt rugbrød.

DSC_0362

Velbekomme

Giv en anmeldelse

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

1 2 3 4 5

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.