Under og lige efter 2. verdenskrig var der mange ting man ikke kunne købe.
Men kreative husmødre fandt på råd, så der kunne serveres godter til Julen.
En af de ting man ikke kunne købe var marcipan.
Men marcipan skulle man da have i julen.
Så her er har du udgaven på billig marcipan, som jeg fik som barn.
Den kan også bruges af nødde allergikere, da der ikke er mandler i.
Nu er der jo mange dage fra ungerne går på Juleferie og til selve Juleaften, så måske du kan lade børnene få helt frie rammer til at boltre sig i marcipan en eftermiddag
Du skal bruge
100 gram smør
100 gram hvedemel
500 gram flormelis
ca 2 tsk mandelessens
Smør og mel afbages med lidt vand, indtil massen er tyk og slipper gryden.
Opbagningen skal køle helt af.
Lav det eks om aftenen og kom det i køleskabet til næste dag (Kom låg på så det ikke tørre ud)
Når afbagningen er helt kold tilsætter du mandelessens efter behag.
Derefter begynder du at blande flormelis i, lidt af gangen.
Massen skal være tilpas jævn og fast at arbejde med.
Du kan derefter tilsætte frugtfarve, kakao, så der kan laves spændende figurer.
Bruger du frugtfarve, så gå forsigtigt frem, og tilsæt lidt mere formelis, så det igen bliver mere fast i formen.
Ja kunstner bliver jeg aldrig, men her er lige et lille hjerte.
Ps husk voksdug hvis børn eller børnebørn skal hygge
Bemærk venligst, at denne marcipan hurtigt tørre ud, så laver du ikke hele portionen på en gang, er det en god ide at pakke resten i wita wrap eller komme det i en luft tom pose.
God fornøjelse
Har i flere år i træk nu lavet denne opskrift da min hustru er nøddeallergiker, men vi gerne vil servere lidt guf med marcipan.
Min mor smager dem hvert år og fortæller at hun får associationer til sin barndom efter krigen, når hun smager dem.
Jeg triller kugler af det og overtrækker med chokolade.
Rigtig god opskrift!
(PS: Denne opskrift kan ikke bruges til f.eks. kransekage, da det smelter hvis det kommer i ovnen)