Nu er det snart nytår og mange vælger denne dag at lave kogt torsk.
Der er et hav af variationer på hvad der skal være af tilbehør til en rigtig omgang kogt torsk.
Her er mit bud.
Start dagen før med at lave en portion rødbederelish.
Min opskrift på den er hentet fra denne bog skrevet af Camilla Plum
Bogen fik jeg i julegave sidste år, og jeg har kikket en del i den i de sidste 14 dage, og fundet ting jeg synes lyder spændende.
Bla.a en udgave af rødbederelish med peberrod som hun kalder “Chrein”
Den er som følger:
300 gram rå rødbeder
100 gram syltede rødbeder
2 dl rødbedelage
50 gram peberrod
æbleeddike ( jeg valgte æblecidereddike)
salt
Start med at tage et par gummihandsker på, når du behandler de rå rødbeder.
Begynd med at skrælle de rå rødbeder, og rive dem til lange tynde julienne stykker.
Nemmest på et mandolinjern, men kan sagtens snittes fint med en kniv.
Kom dem i en skål.
Så fintsnittes/rives syltede rødbeder.
Jeg havde ikke hjemmesyltede, så 100 gram fra et glas, måtte udgøre den del.
Efter at være blevet fint snittet, kommes de med op i skålen.
Knap 50 gram peberrod blev fintrevet og sat til side.
2 dl rødbedelage, var lige den mængde, jeg havde i mit glas med rødbeder
Rør lagen i rødbederne sammen med lidt æbleeddike, jeg brugte ca 3/4 dl
og salt, her må man smage sig frem, men start med 1 tsk fuld.
Camilla skriver:” især peberrodmængden er svær at angive, da noget peberrod er rivende stærk, andet mildt”.
Så jeg startede med, at komme halvdelen i og så spæde op, både med peberrod og æblecidereddike lige til den sad i skabet.
Den skal være meget stærk.
Camilla skriver: “Men en chein skal være , så tårerne rinder”.
Jeg havde næsten tårer i øjnene, da jeg lavede den i går.
Men da den kom på bordet i dag, var den mildnet og slet ikke så stærk, som i går, men der var stadig meget hot stof tilbage
Perfekt til sådan en omgang kogt torsk.
Relishen kan bruges til alt der er røget, til kogt kød, bøf, frikadeller, alle slags fisk osv
Den kan holde sig i månedsvis i køleskab
Torske stykket blev rengjort og pudret med 1 spsk salt.
Så en tur i køleskabet i 1 times tid.
Torske stykket blev derefter skyllet let og lagt i en gryde
sammen med 4 laurbærblade
10 peberkorn
1 spsk eddike
koldt vand så torsken lige er dækket.
Så snart det koger sættes temperaturen ned, så det kun sitrer eller bobler meget lidt under låg.
giv det 15 minutter og tag så gryden af, og lemp forsigtigt fisken over på et fad.
Imens var der blevet kogt kartofler og lavet sennepsovs.
Fiskemanden gav mig denne sennep, da jeg købte torsken. Ganske gratis
Og den blev brugt til at lave sovs med.
Jeg laver sovsen, som alm opbagt sovs, hvor jeg tilsætter godt med fiskefond og så minimælk, til sovsen er halvtyk.
Så godt med sennep og salt i
Mums
Så var maden færdig.