Der findes flere udgaver af rødbede suppe.
Mange af dem er med kød, men denne er rent vegetabilsk.
Denne opskrift stammer fra mine aner -fra langt tilbage i 1800 tallet, hvor en gren af min familie, kom til sønderjylland fra HvideRusland.
Der ovre er det tradition at боршч -Borsjtj serveres på denne måde, og så er det også tradition, at den spises koldt.
Jeg serverer den både, som kold forret og som lun, især børn er mest vilde med den, når den er let lun.
Den kan i øvrigt fryses i op til 3 mdr.
Her er min opskrift, som jeg har fået, som ung fra min mor ……osv.
4 små friske rødbedder (250 gr)
2 gulerødder (100 gr)
2(chalotte) løg
25 gr smør
1 tsk sukker
8 dl grøntsagsboulion (evt terning)
endvidere
1-2 spsk citronsaft
salt
peber
1 bdt dild
2 dl creme fraiche
arbejdstid 25 min kogetid 30 min.
1) Skræl og riv rødbederne og gulerødderne,pil og hak løget.
Vil du undgå at have røde hænder, mens du skræller og river rødbeder, så tag et par gummihandsker på, undgå engangs handsker, de går let i stykker, når du river rødbederne.

2) smelt smøret i gryden det skal ikke brune, tilsæt grøntsagerne og lad den snurre under låg for svag varme i 10 min.rør af og til i gryden.

3) kom sukker og grøntsagsbouillonen i gryden, og lad suppen snurre under låg i yderlige 20 min.

4) afkøl suppen let og blend den (ad et par gange)eller passer den gennem en sigte.
5) smag til med citronsaft, salt og peber.
6 lad suppenblive helt kold server suppen( portions anrettet) pyntet med dildkviste oget par spsk creme fraiche.

Har rødbederne topskrue kan de friskeste bladet skylles og hakkes og drysses over.
Har du ikke lige skalotteløg hjemme kan du sagtens bruge 1 eller 2 alm løg i stedet.
Denne opskrift rækker til 4-6 personer, når den bruges som forret …. og lad nu være med at servere flute eller andet til, nyd den, som den er.
Den kan sagtens stå alene.
Velbekomme.
NB
Husk, at rødbede indeholder meget farvestof, så der er ikke noget galt, på det lille hus bagefter.







