Gastrik er nemt at lave. Jeg bruger det til at justere mine mørke sacer med. Men det kan også bruges til at glasere grøntsager med, til at pensle et stykke kød med, i salatmarinaden, og garanteret også andre ting.
Det eneste du skal have for øje er at processen skal foregå med lidt agtpågivenhed. Så undgå børn og dyr i køkkenet mens du laver din gastrik. Samt at eddike i varm tilstand er en kras størrelse, så tænd din emhætte på fuld skrue imens.
Jeg lavede solbær eddike den anden dag.
En stor portion, men optakten finder du i mit indlæg om solbær eddike blandt de andre indlæg i marinader og rubs
Den portion jeg lavede senest var på mere end 1 l så selvfølgelig skulle noget af den bruges til at lave en god portion gastik.
Du kan bruge alm æblecidereddike, eller hvidvins eddike i stedet for solbær eddike 😉
250 gram sukker
½ l solbær eddike
Kom sukkeret på en pande med høje sider, og lad det smelte til gyldent farve,.
Giv ikke fuld varme til den proces.
Mit blus går til 9 , og jeg laver det ved 7.
Kom eddiken i og forbered dig på det sprutter og bliver fast i karamelmassen.
Begynd straks at røre i det, men med lette bevægelser så der ikke ryger en masse ud af panden og på dit tøj.
Bliv ved med at røre roligt i massen, til al karamellen er smeltet ( her er det reduceret til denne klat)
Det tager mellem 5 og 10 minutter at få alt smeltet ved en portion som denne.
Træk det af blusset,
og kom det i et syltetøjsglas, eller flaske.
Vent evt lidt til det er kølet lidt af
Kan opbevares i køleskab eller i et mørk rum i mere end et år.
Men lur mig det bliver hurtig brugt, så lav en god stor portion 🙂