Grill Amok.dk

Bloggen

Vildt i det historiske køkken

Ingen kommentar
Jeg arbejder som frivillig i det historiske køkken på dansk landbrugsmuseum, der ligger på Gl Estrup nær Auning.
Her arbejder vi med madopskrifter fra alt fra de ældste koge bøger og op til efter 2. verdenskrig.
Disse opskrifter er ofte skrevet uden en reel vægtangivelse (som vi nutids danskere er vant til),  og med en viden, som er gået tabt over årene.
Det er derfor vores opgave at genskabe opskrifterne, så den kan blive brugbar for nutidens museums folk.
Jeg kan ikke afsløre opskrifterne, da de er statens ejendom, men lejlighedsvis udkommer nogle af disse opskrifter i bogform, og kan så købes i museets butik.


Lang indledning 🙂
Vi har længe arbejdet med østjydske egnsretter, men igår skulle vi arbejde med noget helt andet, nemlig
VILDTOPSKRIFTER FRA GAMLE DANSKE KOGEBØGER
Vi brugte opskrifter fra gamle kogebøger, som skal bruges i forbindelse med en workshop for nyjægere.
Så jeg var rigtig i hopla.
Her i huset spiser vi ofte vildt, så muligheden for at dykke ned i historiske retter, var noget der fik det store smil frem på mine læber.
Jeg havde optaget lidt film fra dagen.
Men en af de frivillige bad mig efterfølgende slette hende fra filmen, og da jeg ikke lige ved hvordan man slører enkelt personer i bevægelse, må I nøjes med dette indlæg, med lidt billeder fra dagens opgaver.
Museumsinspektør  Bettina Buhl, der står bag det historiske køkken, havde i dagens anledning inviteret en særlig gæst – nemlig Poul Kjeldgaard, som er overjæger på Meilgaard – og har været det i over 50 år.
Og han deltog i køkkenet med sin egen vildtret, som han kalder Jægerens sorte gryde.
dc18a7d6-e10c-4091-b8e3-1c17d328ce0d
Da jeg ikke kan oplyse opskrifterne, må du nøjes med et par billeder af hvilke stykker kød, vi arbejdede med
DSC0101_1273-300x200 DSC0102_1274-300x200DSC0103_1275-300x200 DSC0105_1277-300x200 DSC0107_1279-300x200 DSC0104_1276-300x200
Alt kødet var leveret fra Klosterhedens Vildt, og jeg glædede mig til at afprøve de gamle retter.
Mens vi var i fuld gang med at forberede menuerne dukkede Tom Larsen op.
Han er salgskonsulent ( engros) for klosterhedens vildt til eks restauranterne.
Han fortalte han lige var i området og gerne ville se hvad vi arbejdede med.
Her et billede af Poul Kjeldgaard ( tv) og Tom Larsen
DSC0116_1288-1024x683
Jeg nåede at få en god snak med Tom Larsen, der lige blev afbrudt et par gange, fordi hans telefon ringede for bestilling af nye ordrer 🙂
Vi fik  også nogle spændende historier af Poul, eks at man skal kunne brække et dyr på max 45 sekunder uden at få schweiss på sig ( blod).
Han havde også taget sit horn med, og mens jeg var ved at ordne noget ved min ret, kunne jeg høre ham “trutte” lige uden for døren til køkkenet 🙂
Her lidt billeder fra dagen
11060866_881227585275513_7744845389998767083_n-225x300 11074133_881227591942179_5037018417215929780_n-225x300 10306069_881227578608847_5847075945649853838_n-225x300 10402386_881227575275514_6552256781782227675_n-225x300
Og her lidt billeder af de retter vi fik lavet
DSC0118_1290-300x200 DSC0120_1292-300x200DSC0121_1293-300x200 DSC0122_1294-300x200 DSC0123_1295-300x200 DSC0124_1296-300x200DSC0125_1297-300x200 DSC0127_1299-300x200
Og så lige til slut et billede af Jægerens sorte gryde.
1-_DSC0128_1300

Det varer lige et par dage før gårsdagens indtryk helt har sat sig, og måske kan de retter vi arbejdede med igår senere få min krøllede hjerne til, at opfinde nye retter med vildt.

Men hvis du nu sidder og savler, og føler det er smadder uretfærdigt, jeg bare disker op med retter uden tekst og opskrift, ja så vil jeg da lige her på falderebet, henvise til Klosterhedens Vildt opskrifter, som du gerne må få helt gratis.
Dem finder du her

Fortsat rigtig god onsdag 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

1 2 3 4 5

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.