Da jeg idag er igang med at forberede morgendagens middag, som resulterede i at mit kødstykke måtte skæres op i 3 menuer, ( vi kan jo ikke lave gæstebud i øjeblikket) Blev jeg enig med mig selvom at de 2 af stykkerne skal eftermodnes ( dry aged) I samme åndedræt kom jeg i tanke om jeg første gang jeg prøvede det af, havde lavet et indlæg på min blog. Det ligger nu også her:
Jeg stod på en demo og så lige ind i dette skab
Da jeg efter 2 dage havde stået og set på det kød, besluttede jeg at købe et par bøffer og afprøve om det nu også var bedre end alm bøffer.
Efter at have smagt på dette skønne kød var jeg solgt
På min facebook side kom der en kommentar om at den slags laver man da selv.
Og så var der ikke langt fra tanke til handling.
Jeg fandt ud af at hvis man bruger nogle specielle poser og en vakuumsuger så kan man sagtens lave det selv.
Så poserne blev hjemkøbt, og så gik jeg igang.
Første forsøg og mine erfaringer:
Jeg købte en brasiliansk entrecote på knap 2,4 kg til mit 1 forsøg.
Først tog jeg et par gummihandsker på, inden jeg skulle røre ved kødet…. vil ikke have evt bakterier fra mine hænder i kødet
Derefter blev kødet taget ud af pakken, og den væde der var i posen blev hæld ud.
En af de nyindkøbte poser blev fundet frem og kødet blev lagt i.
Jeg bøjede lige kanten ned på plastikposen inden jeg kom kødet i posen….vil ikke have evt kødsaft på kanten.
Derefter blev vakuumsugeren fundet frem, og da min vakuumsuger er til tykke og vaflede poser, var der heldigvis hjælp i at bruge en af de tilsendte vaflede små stykker.
Den blev sat inden i posen sådan her
Og så var det pludselig ingen sag at suge al luften ud af den tynde pose 🙂
Næste punkt er at sikre sig at kødet kan få luft på alle sider, så har du som mig, et køleskab med glasplader, skal du ligge en rist under kødet.
Du kan finde en meget mere udførlig forklaring hos Meat Lovers Delight her
Og slutteligt sikre dig, at dit temperatur i køleskabet ligger mellem 1 og 4 grader……og UNDGÅ AT HOLDE KØLESKABS DØREN ÅBEN FOR LÆNGE AF GANGEN når du skal hente noget derinde!
Temperatur og graddage kan du læse meget mere om her
Og lige inden jeg stopper første del af indlægget skal du se hvor meget der er sket på 1½ døgn
Den er begyndt at blive en anelse mørkere 🙂
15 oktober
Og hvordan går det så med mit forsøg på selv at lave Dry aged kød
Nu har det ligget i 8 døgn og farven er begyndt at blive mere mørk
Og kødet har tabt 300 gram, så noget sker der 😀
25 oktober
Og hvordan går det så med mit forsøg på selv at lave dry aged entrecote.
Nu har den ligget i køleskabet i 18 dage og har tabt 560 gram
Jeg kan se der pgs vægtabet er opstået nogle små luftlommer hist og pist men det ser ikke ud til at det skulle give problemer.
På lørdag skal den pakkes ud ….og så skal der smages
29 oktober
Så er operation Dry aged nået til enden af 1. projekt.
Her i formiddag blev kødet pakket ud af posen efter 21 dage.
Vi havde lidt ventet en odour fra kødet….men nej det lugtede hverken surt eller “underligt”.
Kødet har tabt ca 27 % af sin oprindelige vægt.
“Skorpen” virkede læderagtig men jeg valgte at lade den blive på kødet, ….tænkte at hvis det blev for sarp i smagen ved 1 test kan jeg jo altid fjerne det på resten….
Stykket blev derefter skåret op i 8 bøffer a 3 cms tykkelse.
Men da vi pga Sørens arbejde ikke når at få mulighed for at kunne spise sammen før mandag, er alle bøffer nu igen vakuum pakket ( i alm vakumposer) og de fleste lagt i fryseren…..minus dem vi skal teste på mandag.
De bøffer er også vakuum pakket igen men blot lagt i køleskabet ved de 3½ grad frem til jeg smider dem på grillen på mandag.
Lidt tal.
Kødet gik fra 2396 gram til 1758 gram over de 21½ dag
Kødet kostede mig 400 kr + det løse for vakuum og dry aged poser… estimeret pris pr bøf er derfor anslået til ca 60 kr pr bøf
Bøffene vejer i snit ca 210 gram pr styk… måske lidt mindre hvis jeg efterfølgende vælger at slice den yderste kant af bøfferne…efter 1. test.
Og hvad er det så lige bøfferne koster i butikkerne 😀
Test bøfferne kan du læse om her